miercuri, noiembrie 18

Bursa Consiliul Europei - Oslo_ Norvegia

"Interculturalism, Democraţie şi  Drepturile Omului în Educaţie"
Locatie: Oslo University College

Bursa a constat in participarea la un worksop care s-a desfãsurat la Universitatea din Oslo- Norvegia la sfarsitul lui Noiembrie 2008. Evenimentul a fost organizat de cãtre Consiliul Europei in colaborare cu Vestfold University College and Buskerud University College. La acest stagiu de pregãtire au participat un numãr de 25 profesori din care 10 din tara gazda si restul din mai toate tãrile Uniunii Europene.
Am optat pentru acest seminar deoarece societatea, si mai ales scoala romaneasca, au fost puternic impresionate de cei 50 de ani de politica comunista, care a avut drept consecinta cresterea gradului de alterare moralã prin duplicitate si coruptie, fenomene cu care ne confruntam si astazi. La acest stagiu am invatat cã ne trebuie o noua dimensiune calitativã a predãrii in scoala bazata pe respectarea drepturilor omului, a diferentelor de opinie, religie, etnie, rasa...
De asemenea, dimensiunea interculturalã trebuie sa devina din ce în ce mai importantã în toate tipurile de muncã socialã si educationalã.    
         Diversitatea este o bogãtie care trebuie valorizatã, deoarece fiecare transmite ceea ce este. Trebuie sã ne dezvoltãm treptat o identitate multi-stratificatã, acceptând faptul cã suntem în acelasi timp atât cetãteni ai oraselor, regiunilor si tãrilor noastre, cât si ai Uniunii Europene. Numai o astfel de atitudine ne va ajuta sã dezvoltãm in noi si in elevii nostri, viitorii cetateni ai UE un simt al tolerantei, curiozitatea fatã de ceilalti, angajamentul de a respecta, pãstra si îmbogãti multitudinea de valori culturale, care sunt de fapt trãsãturi ale modelului nostru European.

În contextul în care in Europa cadrele didactice sunt din ce în ce mai confruntate cu elevi de o diversitate culturala şi istorica tot mai mare, este absolut necesar ca cei care conduc discursul educaţional, să examineze critic ipotezele şi conceptele de educaţie pe care le oferă. Acest curs Pestalozzi provoaca educatorii să îşi extindă competenţa şi sensibilitatea cu privire la problemele grave ale interculturalismului, a democraţiei şi a drepturilor omului. Aceste concepte de interculturalitate, democratie si drepturile omului in educatie sunt puternice, si au capacitatea de a include sau exclude, anula sau de a acumula experienţă şi idei care sa influienteze sistemul educational.  Acest stagiu mi-a dat posibilitatea sã aflu problemele pe care colegii mei din Comunitatea Europeanã trebuie sã le rezolve, în fiecare zi.
          Acest stagiu mi-a oferit sansa de a participa la numeroase workshop-uri, evenimente de naturã sã consolideze si sã lege prietenii între toti dascãlii participanti. S-au vizitat scoli din Oslo si Centrul Cultural International, Centrul premiilor Nobel pentru pace si Centrul de Studiu al Holocaustului si al religiilor minoritaRE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu