duminică, septembrie 29

PROIECT COMENIUS BILATERAL

KALEIDOSCOP – A EUROPEAN CUISINE ADVENTURE
2012-2014

Obiectivele proiectului sunt:
ü Învățarea și predarea limbilor străine folosind o varietate de activități practice și dezvoltarea instrumentelor de evaluare a competențelor adecvate (concursuri, teste de evaluare, expoziții, dezbateri, degustări, sondaje);
ü Realizarea unui conținut inovator utilizând noile instrumente multimedia și TIC; 
ü Îmbunătățirea calității și accesibilității metodelor de învățare într-un context european, prin schimburi de experiență, practici culinare, materiale didactice;
ü Conștientizarea elevilor privind diversitatea alimentelor și impactul pe care îl are cultura gastronomică asupra diferențelor culturale;
ü Creșterea nivelului de înțelegere a diferențele și asemănărilor istorice, culturale și gastronomice existente între cele două țări, date de istoria comună dintre ele, ceea ce ar putea contribui la creșterea gradului de acceptare a celorlalti, a gradului de conștientizare a fraternității, cooperarii și toleranței, pentru a promova echitatea, coeziunea socială și cetățenia activă europeană;
ü Creșterea numărului de mobilități  a elevilor și a personalului didactic, pentru o implicare activă în viața socială.
Motivaţia  realizării acestui parteneriat a fost promovarea relaţiilor de colaborare între elevii și profesorii din ţările partenere, deoarece realizarea unui proiect european implică promovarea ordinii şi metodelor de lucru, rezultate riguroase, participarea şi cooperarea în echipă, coordonarea activităților pentru scopul propus, încrederea în sine şi încrederea în ceilalţi, cultivarea interesului în relaţiile umane.
Școala parteneră este Mesleki Eğitim Merkezi Kahramanmaraș considerat cel mai mare centru de formare profesională a tinerilor din zonă în meserii din domeniul alimentației publice, dar și din domeniile electronic și industrie textilă.
În cadrul întâlnirii de proiect din Turcia s-au prezentat rezultatele activităților desfășurate până acum, s-au vizionat prezentările efectuate de elevi referitoare la unitățile școlare din care provin. S-au efectuat cursuri de limbă turcă și română, care au fost foarte apreciate îndeosebi de elevi.
Elevii au putut asista la pregătirea mâncărurilor tradiționale, familiarizându-se cu varietatea ingredientelor, condimentelor și sosurilor din bucătăria turcă. În cadrul parteneriatului s-a urmărit dezvoltarea unui lexicon de termeni  tehnici comuni folosiți în bucătăriile tradiționale: unelte de bucătărie, procese, condimente, ingrediente, denumiri de mâncăruri, originea mâncării și rețete curente.
S-au vizitat unități tradiționale de preparare a mâncării, unde s-a urmărit procesul tehnologic și s-a discutat cu inginerul responsabil cu producția, dar și cu directorul instituției.
Deoarece orașul Kahramanmaraș este renumit în Turcia pentru industria textilă am vizitat și o întreprindere din domeniu, Pissero, în care se produceau confecții textile bărbați. Orașul mai este cunoscut ca fiind cel mai renumit producător de înghețată (dondurma în turcă).
Echipei de la  Colegiul Tehnic  “Danubiana” i-a revenit sarcina  instalării  platformei educaţionale: http://europeankaleidoscop.wordpress.com
Ne-am întors mai bogați în cunoștințe istorice, geografice, religioase, etnice și culturale acestea fiind cele mai importante achiziții” ale proiectelor internaționale: oportunitatea de a oferi tinerilor o imagine reală a lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu