PROIECT COMENIUS BILATERAL
KALEIDOSCOP – A EUROPEAN CUISINE ADVENTURE
2012-2014
Obiectivele proiectului sunt:
ü Învățarea și predarea limbilor străine folosind o varietate de activități
practice și dezvoltarea instrumentelor de evaluare a competențelor adecvate
(concursuri, teste de evaluare, expoziții, dezbateri, degustări, sondaje);
ü Realizarea unui conținut inovator utilizând noile instrumente multimedia și
TIC;
ü Îmbunătățirea calității și accesibilității metodelor de învățare într-un
context european, prin schimburi de experiență, practici culinare, materiale
didactice;
ü Conștientizarea elevilor privind diversitatea alimentelor și impactul pe
care îl are cultura gastronomică asupra diferențelor culturale;
ü Creșterea nivelului de înțelegere a diferențele și asemănărilor istorice,
culturale și gastronomice existente între cele două țări, date de istoria
comună dintre ele, ceea ce ar putea contribui la creșterea gradului de
acceptare a celorlalti, a gradului de conștientizare a fraternității,
cooperarii și toleranței, pentru a promova echitatea, coeziunea socială și
cetățenia activă europeană;
ü Creșterea numărului de mobilități a
elevilor și a personalului didactic, pentru o implicare activă în viața
socială.
Motivaţia realizării acestui parteneriat a fost
promovarea relaţiilor de colaborare între elevii și profesorii din ţările
partenere, deoarece realizarea unui proiect european implică promovarea ordinii
şi metodelor de lucru, rezultate riguroase, participarea şi cooperarea în
echipă, coordonarea activităților pentru scopul
propus, încrederea în sine şi încrederea în ceilalţi, cultivarea interesului în
relaţiile umane.
Școala parteneră este Mesleki Eğitim Merkezi Kahramanmaraș considerat cel mai mare centru de formare
profesională a tinerilor din zonă în meserii din domeniul alimentației publice,
dar și din domeniile electronic și industrie textilă.
În cadrul întâlnirii de proiect din Turcia s-au prezentat
rezultatele activităților desfășurate până acum, s-au vizionat prezentările
efectuate de elevi referitoare la unitățile școlare din care provin. S-au
efectuat cursuri de limbă turcă și română, care au fost foarte apreciate
îndeosebi de elevi.
Elevii au putut
asista la pregătirea mâncărurilor tradiționale, familiarizându-se cu varietatea
ingredientelor, condimentelor și sosurilor din bucătăria turcă. În cadrul
parteneriatului s-a urmărit dezvoltarea unui lexicon de termeni tehnici comuni folosiți în bucătăriile
tradiționale: unelte de bucătărie, procese, condimente, ingrediente, denumiri
de mâncăruri, originea mâncării și rețete curente.
S-au vizitat unități
tradiționale de preparare a mâncării, unde s-a urmărit procesul tehnologic și s-a
discutat cu inginerul responsabil cu producția, dar și cu directorul
instituției.
Deoarece orașul Kahramanmaraș este
renumit în Turcia pentru industria textilă am vizitat și o întreprindere din
domeniu, Pissero, în care se produceau confecții textile bărbați. Orașul mai
este cunoscut ca fiind cel mai renumit producător de înghețată (dondurma în
turcă).
Echipei de la Colegiul Tehnic “Danubiana” i-a revenit sarcina instalării platformei educaţionale: http://europeankaleidoscop.wordpress.com
Ne-am întors mai bogați în cunoștințe istorice, geografice, religioase,
etnice și culturale acestea fiind cele mai importante “achiziții” ale proiectelor
internaționale: oportunitatea de a oferi tinerilor o imagine reală a lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu